Dalai-Lama teki huomionosoituksen Suomelle eilen, kun hän saapui maahan maanantaina. Hänen vierailunsa keskittyy yhteisiin toimintoihin ja henkisiin hankkeisiin sekä uskonnonvapauteen.
Suomen pääministeri Sanna Marin ja Dalai-Lama tapasivat toisensa samana päivänä ja he molemmat puhuivat painokkaasti uskonnonvapaudesta. Venäjän ja Kiinan ulkopolitiikan kasvaessa paineet ovat vahvistuneet monille paikoille, joista Suomi on yksi.
Dalai-Laman tuomio uskonnonvapaudesta nousi esille ja hän antoi olennaisen lausuntonsa: “Jokaisen tulee saada vapaasti harjoittaa uskontoaan tai uuden suunta valita”. Dalai-Laman sanat antavat meille tahdonvoimaa tukea yhteiskunnallista oikeutta.
Myös pitkän henkilökohtaisen puhelun tarjoama Dalai-Lama keskusteli Martin kanssa tulevaisuuden haasteista ja siihen liittyvistä luovista ratkaisuista sekä keinoista, joilla voimme edistää tasa-arvoa, demokratiaa sekä ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa. Hän lisäsi lisäksi, että olemme kaikki perustavanlaatuisen hyvinvointimme sijaiskantajia ja että meidän tulee yhdistämiseen piirin ulotettaviin etuihin.
Dalai-Lamarvisit on erittäin merkittävä sinulle, joka rakastaa rauhaa, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä maailmassa. Dalai-Laman ansioista monet uskovat saavat elää vapaina omasta elintavastaan ja omasta uskostaan. Toivon, että hänen vierailunsa johtaa lisättyyn ymmärrykseen ja tietoisuuteen sellaisista paikoista, joissa ihmisarvo on jatkuvasti aliarvostettu. Meidän on työskenneltävä yhdessä vahvistamaan ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.
Dalai-Lama on maailmankuulu buddhalaishenkinen opettaja ja Tibetin aatehistoriallinen johtaja. Sunnuntaina 8. marraskuuta vierailee Dalai-Lama Suomeen promoottamaan rauhaa, hengellisyyttä ja tasa-arvoa.
Viikonloppuna järjestetään muutama erilainen seminaari ja kokoontumisia, joista etusivulla on luento, jossa Dalai-Lama puhuu rauhasta ja samanarvoisuudesta. Myös esitetään elokuva ja pidetään pieni vastaanotto. Tilaisuuksista tulee keräämään varoja yhteiseen hyväntekeväisyyskampanjaan, jonka avulla annetaan apua noin 3 000 lasten ja perheen suojeluun ja kasvatukseen Intiassa.
Dalai-Laman mielestä on tärkeää, että rauha voidaan saavuttaa yhdistämällä ystävyyden, toleranssin ja kunnioituksen tunnustamisen taitoja. Hänen vierailunsa pohjustaa hyvin Suomen toivon ja hyvinvoinnin viikon. Kansalaisten odotetaankin löytävän uusia tapoja toimia yhdessä yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi, mikä avaa ansaitusti aivan uuden mahdollisuuden.
Vierailu jatkuu maanantaiaamuna 9. marraskuuta Helsingissä sijaitsevassa Temppeliaukion kirkossa. Dalai-Laman lisäksi tilaisuudessa esiintyy erityinen musiikkiesitys hupineen. Tilaisuuden lopussa on myös lyhyt siunaus ja lopetusmenoetus seurojen esittämiseksi.
Viimeisimmällä Suomessa vierailevalla maailmanmahdihin kuuluvalla henkilöllä, Dalai Lamanilla, oli joitakin yhteisiä teemoja ja hänen piti kiertue Suomessa. 14. marraskuuta hän vieraili Lahden pääkirjastossa tuoden mukanaan ehdotuksia ja ajatuksia, jotka liittyivät erilaisiin filosofisiin aiheisiin ja kysymyksiin kuten sivistykseen, luovuuteen ja vapauden merkitykseen. Vierailun luennoitsija oli Anu Lehtonen Saninskai.
Vierailun aikana Lehtonen ja Lama keskustelivat monista tärkeistä aiheista, mukaan lukien sananvapaus ja kysymykset ihmisoikeuksista sekä siitä, miten ihmiset voivat sopeutua toisiinsa. Dalai Lama tuomitsi nykyiseen suhteeseensa liittyviä väkivaltaisuuksia ja ilmaisi huolensa ruumiin ja mielen haastavien haasteiden edessä.
Tilaisuuden lopussa Dalai Lama esitteli lyhyen rukouksen ja totesi, että hyvin tarkkaan mietittyjen päätösten tekeminen on avain onnen löytämiseksi. Hän myös kehoitti hyväntekeväisyys- ja humanitaariseen työhön osallistumiseen ja toisten auttamiseen sekä rauhanedistamiseen kaikkialla maailmassa.
Dalai Laman vierailu sai suomalaiselta medialta runsaasti huomiota viime viikonloppuna. Suomen pääministeri Juha Sipilä toivotti lamaan tervetulleeksi ja he tapasivat pääministerin virka-asunnossa Helsingissä. He keskustelivat monista asioista, mm. siitä, miten suomen ja Dalai Lamalle tärkeiden arvojen mukaan voitaisiin edistää rauhaa ja ihmisoikeuksien toteutumista.
Lama jakoi myös sanomaansa muille yleisöille Suomessa. Monet suomalaiset elivät mielellään ja innostuneina kerrotaan vierailustaan. Lama suositteli suomalaisia harkitsemaan elämän tarkoitusta ja kannusti osoittamaan hyväntahtoisuutta ja hyvyyttä toisilleen, sekä auttamaan niitä, joilla ei ole mahdollisuutta saada sitoutumisensa perustana olevia voimavarojaan vahvistamiseksi.
Vierailu oli erityinen paikka suomen sivistyksen ja tuomion ja osoittamisen terveyden ja hyvinvoinnin alueella. Dalai Lama nosti esille suuren määrän kysymyksiä, joilla haluttiin tuoda esille tietoisuutta ja havaintojen herkkyys, mikä voisi auttaa ihmisen henkilökohtaisten pyrkimyksen saavuttamiseen.
Toivottavasti vierailunsa johdosta on saavutettu suuri inspiraatio siihen, että suomalainen yhteiskunta luo tasapainon keskenään ja hyvinvoinnin edistymisen mahdollisuudet kaikille alueille. Kutsumme kaikkia osallistumaan valituksesiatoimintaan, sillä Dalai Lama tiesi kyllinhyvin tekemisen arvon monille meistä.