Dalai Lama on Tibettiläisen buddhalaisuuden suurin luonnonvalmentaja ja henkinen johtaja. Häntä on erityisen tärkeää kunnioittaa ja puolustaa, koska hän pitää yllä tibettiläisen buddhalaisuuden toivoa ja perspektiiviä.
Dalai Laman maailmanlaajuinen saavutus koostuu monista merkittävistä asioista, etupäässä Tibettin politiikan ja uskonnollisen elämän alueille. Monet ulkopuoliset ihmiset pitävät Dalai Laamalla myös suurta osaamista filosofisessa ja henkisessä työssä, mikä on jo vuosien ajan tuonut positiivista näkyvyyttä Tibettin buddhalaisuudelle.
Syvimmillän Dalai Laman tehtävä on edistää vuoropuhelua ja rauhaa sekulaarinen maailma. Heti Tataari-Mongolin kansaa seuranneena hän on saavuttanut uskomattoman todistuksen rauhan luomisessa sekulaarisessa maailmassa.
Dalai Lama on maailman merkittävin ja arvostetuin buddhalaisuuden soturi. Hän on tullut tunnetuksi taistelustaan hengellisen vapaansa eteen sekä työstään buddhalaisen uskon kannattajien auttamiseksi. Dalai Lama, oikealta nimeltään Tenzin Gyatso, syntyi perheeseen maaseudulla Lhassin lähellä Mańin kaupunkia Kiinan etelärannikolla.
Dalai Lama hallinnoi munkkiluostaria, jossa harjoitetaan buddhalaisen uskonnon opetuksia. Hän uskoo tietoihin ja opetuksiin, jotka vapauttavat meidät pahasta, eivätkä ainoastaan antaisi meille hengellistä tyyneyttä, vaan myös sukupuolten ja uskontojen tasapainoisen harmonian.
Omalla elämäntyylillään saanut Dalai Lama vaikuttamaan tutkijoiden ja hengellisten johtajien elinkeinoihin, eikä hänen indokiinalaisia ideoitaan ole rajoitettu puheisiinsa ja kirjoitukseensa. Dalai Lamalle onkin ominaista uskontopoliittinen aktivismi maailmanlaajuisesti. Siksi hänen sanaansa kuunnellaan ja hinkataan kaikkialla.
Dalai Lama sanoi kerran: “Ellet halua alkaa syrjimään toisia oman elintason mukaan, älä ala ajattelemaan toisia viihteeksi. Tieto on yhdistävä tekijä kaiken maailman ihmisten välillä.” Nimenomaan tieto on Dalai Lamalle ensiarvoisen tärkeå: Hänen nykyinen lauseensa lienee “Tietoaine on vankka muuri köyhyyden lieventymiseen”. Nimenomaan siksi hän piti valtoja neuvottelujen edellytyksenä Kiinassa, ettö tieto varmasti leviäisi maahan.
Dalai Lamasta on viime aikoina tullut merkki erityisesti niille, jotka etsivät hengellisyyden suuntaamista soluissaan – tietoa joka vapauttaa mentaaliset ja ruumiilliset raadot. Hengellisiin asioihin uskovana vapauden tuntijana hänen sanansa ovatkin taianomaisia!
Dalai Lama on monille maailman johtajan roolissa. Hän on puhunut monille eri foorumeille aatelista ja ihmisoikeuksista sekä tasa-arvosta ja rauhasta. Tämä buddhalainen hengellinen johtaja on uskonnollisen ilosanoman lisäksi myös toiminut ystävällisenä lähimmäisenrakkauden opettajana ja ajattelun vapauden vahtijana.
Dalai Lamana toimiminen merkitsee tehtävässä painojalkaa, sillä hänen tavoitteenaan on nauttia sopusoinnun ja rauhan yhteiskunnassa, kulttuurien ja uskontojen välillä. Dalai Lama noudattaa paitsi buddhalaista uskoa, myös omaa arvostustaan kohtaamisen ja myönteisyyden taitoihin. Dalai Lama on puolustanut ihmisoikeuksia ja humanitaariuhkien lieventymistä.
Dalai Lama tunnetaan dynastia-budhalaisuuden perinnön puolestapuhujana ja tarjoaa aina toivoa ja pelastusta kaikenlaiselle epäoikeudenmukaisuudelle. Hänen sanansa vievät meidät syvimpiin pohdintoihimme ja kannustavat meitä painamaan itsetietoisuuttamme ja etsimään pysyvimpi tapoja ratkaista maailman ongelmat.
Suositut lainauksensa avulla Dalai Lama kannustaa muita saavuttamaan henkilökohtainen itsekeskeisyys ja hyödyntämän sitoumuksensa hyvien tekojen suhteen. Olipa sitten kyse aatteiden levittämisestä tai velvollisuuden saattamisesta loppuun, Dalai Lamalla on kaikki tarvittava tieto jokaisen elämässä matkata sieltä muutokseen laadulla etsiessäni.
Dalai-lama on maailman tunnetuin buddhalainen munkki ja mietiskelevä luonnonmieliseksi asettautunut henki. Hänen paikkansa maailmanvanhan uskonnollisen oppineisuuden keskuksena on saattanut useimmiten hänet myös kansallisvaltioita ja vallitsevia uskonnollisia perinteitä kohtaan pulmalliseen asemaan.
Tärkein tieto Dalai-laman ympärillä jakautuu puoliksi ymmärrettävästi hänen maailmannäkymyksensä ja hänen poliittisen elämänsä välillä. Dalai-lamalla on selviö, että maailman synty, itsetunto ja hyvinvoinnin edistäminen löytyvät hienosyisesti tutkittavista buddhalaisista oppisuuntauksista, joita hän kutsuu nimellä ”Mahamudra”. Nöyrryys, luottamus ja armahdus ovat keskeisiä arvoja Dalai-laman uskonnon ja sivistystyön ohjaamana. Dalai-laman opetusten voidaan ymmärtävän sisältö sanottavasti olevankin, että oman sisimmän havaitseminen, yhteyden muiden olentojen vahvistaminen ja palvelun muille antaminen onnistuvat parhaiten totutun toiminnan ulkopuolella.
Hiljattain puhutun poliittisen elinkeinon ohella Dalai-laman termi ”Tibetin poliittinen dialogi” viittaa tiettyyn jatkuvaan keskusteluun Kiinan valtion ja tibetiläisen hallinnon aktiivivarain liikkeelle saamiseksi Tibetin rauhanaikaisen autonomian johtotien tiimoilta. Nykyisin Dalai-lama ei suorama kannata Tibettilasten medioimaa asemiehittelyriedostusta vaan pyrkii parantamaan heidän tilannettaan poliittisen ilmapiirin muotoosina esimerkiksi koulutuksen ja neuvonannon avulla sekä vaikuttamalla julkisuuteen mahdollisimman lukuisten Tibettilasien puolesta.